Direktlänk till inlägg 8 januari 2013

Lilla Kockskolan

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 8 januari 2013 20:15

http://www.canstockphoto.se/barn-kock-meny-4685711.html


Jag håller i en liten kurs som heter Lilla Kockskolan där jag lär ut hur man lagar goda mellanmål och middagar för barn mellan 9-13.


(www.ica.se)

Den här terminen har vi lagat förutom en god julmiddag med julskinka och köttbullar, gyllene kyckling nuggets med hemgjorda pommes frites och en krispig sallad, en krämig broccolisoppa med nybakat grahamsbröd, mustig tacosoppa med mycket grönsaker och creme fraiche med en frukttallrik till dessert, panpizza med olika toppings, ostgratinerad kassler med ananas och potatisgratäng.



Förra termin bakade vi scones och gjorde nyttiga smoothies med hallon och yoghurt (vi försökte undvika socker så mycket som möjligt!), vi lagade pannkakor med frukt, bär och grädde. Vi gjorde en god korvgryta med fruktspett till dessert. Vi rullade köttbullar och gjorde potatismos och kokta morötter. Vi lagade spaghetti med köttfärssås och alla gjorde på sitt sätt, en del gillade lök medan andra gillade champinjoner i sin mat. Det var väldigt gott. Vi skalade, hackade, tärnade och serverade och mina elever var superduktiga i köket! Vi avslutade terminen med en middag där föräldrarna var med och lagade hamburgare med klyftpotatis och coleslaw.

IMG_2029

(www.vickning.se)

FYI (For Your Information) enligt www.vickning.se kom hamburgaren till Amerika på tidigt 1800-tal med tyska immigranter från Hamburg, i form av maträtten Hamburg Steak, vilken blev väldigt populär. Hamburg Steak är en färsbiff med ägg, ströbröd och lök som gärna bräseras. En vidareutveckling av maträtten skedde i början av 1900-talet då man tillsatte brödet. Den blev då känd under namnet Hamburger, eller på svenska Hamburgare, som vi alla är väl bekanta med idag.

I dagens samhälle förknippas hamburgare ofta med snabbmat, vilket inte är så konstigt då det är snabbmatsboomen som gjort hamburgaren till en världsrätt. Hamburgaren är dock så mycket mer än bara snabbmat. Det är en fantastisk maträtt som man kan sätta sin egen prägel på, inte bara smakmässigt, utan även utseendemässigt, och man kan variera maträtten nära på in i det oändliga.

Men framförallt är hamburgaren en god och trevlig maträtt som man gärna bjuder eller blir bjuden på. Varför inte laga ett gäng smarriga burgare till helgen? (www.vikning.se)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 24 november 2018 14:47

           Så roligt att vara med på den kända värmländska författaren Henrik Molenius boksignering idag. Tack så mycket Henke!!   ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 3 februari 2018 18:02

    Min son ville gå på Melodifestivalen. Vi diskuterade och tyckte de var lite dyra men okej tänkte jag vi kan kolla efter biljetter ifall det fanns till ett rimligt pris. Det var SLUTSÅLD allt var borta!! Vi nöjde oss med att åka in till stan och...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 13:22


  Den här julmusten smakade jättegott när den var välkyld. Det fanns en eftersmak av kaffe. En del tyckte inte om den men jag klagar inte jag gillade kaffesmaken! ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 12:38


  Blåbärsinspektören kollar nästa års blåbärsskörd :) Tror att hon var nöjd med blåbärsrisets kvalité. ...

Av Shelley-Ann Thörnqvist - 28 december 2017 01:31

          Kyckling Mozzarrella Jag gjorde ett litet snitt i några kycklingfiléer och fyllde snitten med hackade oliver. Jag hade röktskinka och tomatskivor på plus ett mozzarrella täcke med oregano och lite olivolja, salt och peppar. Min ...

Ovido - Quiz & Flashcards