Direktlänk till inlägg 18 december 2013
Hej igen!
Hade ett intressant samtal om blockchoklad idag. En del vill inte använder blockchoklad för att den är inte så bra enligt dem. Jag tycker att det finns en del riktigt bra blockchoklad som håller bra kvalite och jag tyckte jag skulle blogga lite om dem idag.
Vad få man kalla blockchoklad idag?
Enligt min forskning (www.worldofchocolate.se) det som få betecknas choklad ska uppfylla en del krav:
Mörk choklad består i grunden av kakaomassa (kakaopulver och kakaosmör) och socker. Utöver dessa ingredienser kan man ofta hitta vanilj och lecitin (stabiliseringsmedel) i chokladen. Europeiska regler kräver att produkten innehåller minst 35 % kakaomassa, socker och kakaosmör.
Mjölkchoklad
Mjölkchoklad består, förutom kakaomassa och socker, även av mjölkpulver. Europeiska regler har satt ett minimum på 25 % kakaotorrsubstans (även kallat kakaopulver) i mjölkchoklad.
Vit choklad
Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Även om dess konsistens liknar mjölk- och mörk choklad innehåller den inte något kakaopulver eller någon kakaomassa. Inom EU existerar särskilda regler för varor som saluförs under försäljningsnamnet och det bestämmer bland annat innehållet. Exempelvis måste vit choklad innehålla minst 20 % kakaosmör och 14 % mjölktorrsubstans varav minst 3.5 % mjölkfett.
Blockchoklad & block
Det som förr i Sverige gick under benämningen blockchoklad anses enligt ett EU-direktiv inte längre berättigat till namnet choklad på grund av att den inte uppnår den chokladhalt som direktivet föreskriver. Istället för att öka chokladhalten till föreskriven nivå, har man i Sverige behållit det gamla receptet och strukit choklad ur namnet så att den nuförtiden heter block. Det finns numera även blockchoklad av varierande kvalitet som uppfyller EU:s regler för att få kallas choklad. Blockchokladen är i regel gjord för att smältas eller användas i matlagning.
OBS!! I block har man istället för kakaosmör vegetabiliskt fett, vilket är ytterligare en anledning att det inte får kallas choklad.
Alltså blockchoklad innehåller minst 35% kakaomassa, socker och kakaosmör, samt vanilj och lecitin.
Block innehåller vegetabiliskt fett och få därför inte kallas choklad!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|